- Strona główna
- » Muzyka
- » Artyści
- » M.I.K.E - biografia artysty
M.I.K.E - biografia artysty
M.I.K.E - biografia artysty
M.I.K.E to właściwie Mike Dierickx, znany również jako Dirk Dierickx. Rezyduje on obecnie w Antwerpii (Belgia). W 2000 roku zdecydował się na zmianę imienia z Dirk na Mike. Jak sam mówi: "Kiedy zaczynałem pracować jako DJ (tj. w wieku 16 lat) moim artystycznym pseudonimem był DJ Mike. Później już jako producent posługiwałem się pseudo M.I.K.E, dlatego też zdecydowałem się na zmianę mojego imienia na Mike skoro i tak głownie nim się posługiwałem". Jako producent i DJ tworzył pod takimi pseudonimami jak Solar Factor, M.I.K.E, The Blackmaster, Return Of The Native, Plastic Boy, Šand czy Push. Jego styl jest podobny do tego, co sam tworzy, czyli pogranicze Techno nałożone na Progressive Trance.
Muzyczna historia Mikea sięga lat dzieciństwa, kiedy to jako 11-letni chłopiec odkrył niesamowity potencjał keyboardu. W wieku 18 lat zaniósł pierwsze nagranie na kasecie do wydawnictwa w Antwerpii USA Import. Krótko po tym jego pierwsze nagranie "Vision Act" zostało wydane przez label Atom w 1992 roku. Mike wydał wówczas serię popularnych kawałków. W 1998 roku utwór "Universal Nation" osiągnął ogromny sukces, wygrywając kilka poszczególnych list muzycznych i stał się niewątpliwie jednym z najbardziej rozpoznawalnych klasyków Dance - aż po dzień dzisiejszy. Pozycja w światowym rankingu muzycznym została udostępniona dla Belgii, która wbiła się w tą mapę na całkiem wysokim poziomie.
http://www.itrance.pl/artysci/215-mike- … tysty.html
- Strona główna
- » Muzyka
- » Artyści
- » M.I.K.E - biografia artysty